Vážení zákazníci v tuto chvíli jsme pro Vás výrazně zvýhodnili některé produkty. AKCE je časově omezena.

Corten zraje jako víno, každý kus je originál

JAK SE CORTENOVÁ OCEL CHOVÁ?

Výrobky z cortenu jsou u Vás velmi oblíbené pro svůj neotřelý vzhled a originalitu. Nejčastěji je corten používán na firemní cedule, ale oblíbený je i jako materiál na domovní čísla. Svým specifickým vzhledem a typickou barvou se velmi hodí ke všem běžným materiálům jako jsou cihly, beton, dřevo, či v kontrastu s různě upravenými povrchy, jako jsou například štuky a různé stěrky.

Cortenová ocel je díky svému složení charakteristická svou ochrannou povrchovou korozní vrstvou. Poté, co je povrch opakovaně vystavován vlhku a následně vysoušen, vzniká charakteristická a velmi působivá patina. Takto vzniklá ochranná vrstva pak zabraňuje dalšímu procesu koroze a po mnoho let si uchovává svůj vzhled, který zároveň plní ochrannou funkci. Tato ochranná vrstva se stále „vyvíjí“, mění a obnovuje. Vrstva patiny se mění z prvotní oranžové či červenohnědé barvy až do tmavších odstínů hnědé.

Naší asi nejhezčí zakázkou, kterou jsme na přání zákazníka vyrobili, je tato krásná informační cedule, která nepřehlédnutelně a vkusně označuje ubytování k pronájmu. 

 

CORTEN ZRAJE JAKO VÍNO A KAŽDÝ KUS JE JEDINEČNÝ

Hned jak jsme do nabídky zavedli výrobky z cortenové oceli, začaly se nám množit dotazy, jak probíhá proces rezivění a jestli výrobek z cortenu neumaže fasádu apod.

Vytvoření atraktivní a estetické patiny není nic složitého. Jednoduše umístěte výrobek z cortenu ven a vystavte jej běžným vlivům podnebí. To, co corten potřebuje, je opakované namáčení a vysychání.  První ochranou vrstvu, kdy už výrobek nešpiní a neměl by umazat podklad, nastává přibližně po 2-3 měsících.  Avšak proces rezivění je zcela dokončen přibližně po 2 až 3 letech. Během tohoto období se na povrchu tvoří ochranná vrstva, která spolehlivě chrání samotný materiál proti povětrnostním vlivům. Po celou dobu vzhled vašich cortenových předmětů „zraje“ a postupně se mění a tmavne do hnědých až tmavě vínových tónů. Není vůbec pravidlem, že každá výrobní šarže bude stejná. Každý kus je jedinečný a získává svou vlastní patinu. Pokud chcete proces tvorby patiny zastavit a zachovat vzhled, který výrobek získal již po několika týdnech či měsících, můžete ho ošetřit  bezbarvým lakem nebo olejem. Tím, že lak i olej proniká do pórů a zabraňuje přístupu vzduchu a vlhkosti, zůstane produkt konzervován a lehce ztmavne, k dalšímu postupu patiny již nedochází. Při vzniku patiny je také třeba dbát na to, aby produkty nebyly vystaveny trvalé vlhkosti, například ponořené ve vodě. Musí být zaručeno střídání vlhkosti a sucha.

 Výrobku z cortenu odesíláme v nezrezlém stavu. Výrobek má stříbrnou barvu, u některých kusů už může lehce korodovat. Je to způsobeno skladováním plechů, popřípadě vlivem vlhkosti při přepravě. Na obrázcích se Vám pokusíme přiblížit fascinují práci oceli.

 

 

Domovní číslo ihned po vypálení, začínající rezivění vlivem vzdušné vlhkosti

 

 

RŮZNÉ POVRCHY, RŮZNÉ VZHLEDY

Cortenová ocel je krásný přírodní materiál a různé barvy povrchu nebo zrnitost materiálu, stejně jako škrábance a černé zbarvení nejsou vadou, jsou zcela normální a definují tento materiál. Pokud je například ochrannou folií při přepravě zamezeno přísunu vzduchu, může patina zčernat, podobně, jako když se například spadané listí nahromadí na povrchu. Časem se však vlivem koroze většina nerovností za správných podmínek srovná. Přesto je však potřeba myslet na to, že povrch cortenu nebude nikdy jednotný a že nedokonalosti povrchu už k němu zkrátka patří.

 

Cortenová domovní tabule zhruba po 14ti dnech venku

  

 

Cortenová domovní tabule po 2 měsících venku, prvotní patina vytvořena

 

ŠPINÍ, ČI NEŠPINÍ? TOŤ OTÁZKA

Je třeba myslet na to, že přímý kontakt cortenových dílů s jinými materiály jako jsou beton, přírodní kámen, dřevo atd. může tyto povrchy znečistit rzí a tyto skvrny je pak velice obtížné nebo nemožné odstranit. Pokud však není výrobek vystaven přímo tekoucí vodě, při běžných povětrnostních podmínkách z něj rez vysloveně nestéká. Pokud chcete proces rezivění urychlit, můžete produkt pravidelně namáčet a vysoušet. V případě, že naopak chcete rezivění zastavit, můžete použít bezbarvý lak nebo olej. Výrobek lehce ztmavne, proces rezivění se zastaví a výrobek již nešpiní. Můžete ho tak bez starostí upevnit na dům apod. 

Snad Vám bude článek nápomocen při pochopení co je cortenová ocel, jak s ní pracovat a co od ní čekat.

Váš Styl-kov

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.